.

Vörös kód kiadása

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzését figyelembe véve a napi középhőmérséklet 2022. július 21-e csütörtök és 2022. július 25-e hétfő között eléri és helyenként meg is haladja a 27 °C-t. 

Országos Tisztifőorvos Asszony az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve, 2022. július 21-e, csütörtök 08.00 órától 2022. július 25-e, hétfő 20.00 óráig tartó időszakra – összhangban a Szociális Törvény 65/E. § (3) bekezdésében foglaltakkal – a vörös kód kiadása került.  

 A hőségriasztással és a kiadott vörös kóddal kapcsolatban az alábbi kérésekkel, javaslatokkal fordulunk a hajléktalanellátó intézmények felé, hogy a rászoruló hajléktalan embereknek minél jobban tudjunk segíteni a hőség átvészelésében:

Kérjük, hogy a nappali melegedők:

 • lehetőségük szerint biztosítsanak minden náluk megjelenő embernek vizet, illetve lehetőséget arra, hogy a rászorulók – mindenki, aki segítséget kér – vizet az intézményből elvihessenek (függetlenül attól, hogy az adott ember megfelel-e az igénybevétel feltételeinek, pl. abban az esetben is, ha nem rendelkezik érvényes tüdőszűrő lelettel),
 • ha tehetik, tegyék lehetővé, hogy az ügyfelek igény szerint, egy nap akár többször is zuhanyozhassanak.

Kérjük, hogy az éjjeli menedékhelyek:

 • lehetőségük szerint biztosítsanak minden hozzájuk fordulónak vizet, valamint lehetőséget arra, hogy a rászorulók vizet az intézményből elvihessenek, illetve ennek fontosságára hívják fel az intézményből távozók figyelmét,
 • ahol az éjszakai pihenés megzavarása nélkül megoldható, lehetőségük szerint biztosítsanak a teljes nyitva tartási időben korlátlanul zuhanyozási lehetőséget.

Kérjük az átmeneti szállókat, egyéb bentlakásos intézményeket, hogy:

 • kísérjék fokozott figyelemmel a nehezen mozgó, a szobájukban tartózkodó ügyfelek állapotát, szükség estén kezdeményezzék egészségügyi ellátásukat,
 • folyamatosan biztosítsanak vizet, vagy egyéb védőitalt lakóik számára,
 • biztosítsanak lakóik számára korlátlanul zuhanyozási lehetőséget,
 • segítsék az intézményt elhagyó ügyfeleket abban, hogy palackban vizet elvigyenek, illetve ennek fontosságára hívják fel figyelmüket. 

Kérjük, hogy az utcai gondozó szolgálatok:

 • lehetőségük szerint kísérjék fokozott figyelemmel az utcán, közterületen, nem lakás célú helyiségekben élő ügyfelek állapotát, szükség estén kezdeményezzék egészségügyi ellátásukat,
 • ügyfeleik számára biztosítsanak vizet, tájékoztassák őket a számukra elérhető vízvételi lehetőségekről, a közelben található klimatizált helyiségekről, illetve a nappali melegedők, éjjeli menedékhelyek hőséggel kapcsolatos szolgáltatásairól.
 • A fentieken kívül kérünk minden nappali melegedőt, éjjeli menedékhelyet, utcai szolgálatot, ha a hőség miatt valamilyen extra szolgáltatást biztosítanak (pl. hűtött víz osztása, légkondi, párakapu, meghosszabbított, vagy rendkívüli működési idő, ügyelet, stb.), erről haladéktalanul értesítsék írásban a regionális diszpécserszolgálatot.

Szeretnénk minden fenntartó figyelmét felhívni arra, hogy 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet értelmében a munkáltatónak kötelező védőitalt biztosítani minden olyan dolgozó számára, aki 24 fok feletti helyiségben dolgozik. Ez a rendelkezés vonatkozik a munkájukat közterületen végző utcai szociális munkásokra is. 

Az együttműködéseteket és segítségeteket köszönjük!

Ön itt van: Kezdőlap Hírek Vörös kód kiadása