.

Egy este a hajléktalan emberekért – azokkal, akik tesznek értük

Hajléktalan-ellátó szervezetek mutatkoztak be a Városháza Parkban

 A hideg novemberi délutánon lábadozó szoba nyílt és "Élet-Dzsengát" játszottak a belvárosban. A Hajléktalanokért Közalapítvány rendezvényén számtalan hajléktalan-ellátó szervezet mutatta meg a szolgáltatásait a nagyközönségnek. Péntek délután a Városháza Park fái között, a mécsesek fényénél minden arról szólt, hova tudnak fordulni a bajba jutott otthontalanok, és miben tudják segíteni őket az intézmények és a szakemberek.

 

Immár hagyomány, hogy a Hajléktalanokért Közalapítvány az igazán hideg idő beköszönte előtt sajátos módon hívja fel a figyelmet arra, hogy a hajléktalanellátás felkészült a téli időszak feladataira. Az otthontalanokat segítő szervezetek számára ekkor kezdődik a megfeszített munka, a küzdelem az időjárás viszontagságaink kitett emberek életben maradásáért.

"A szervezetek minden évben elkötelezettséggel, hittel és kitartással vágnak bele a téli feladatok ellátásába, erejükön felül is segítik a rászorulókat. Idén nehéz helyzetben van a szakma, mert finanszírozás nélkül kellett beindítania az életmentő szolgáltatásait, mint a krízisautó szolgálat, vagy a teajáratok. Örömmel mondhatom, hogy a mai napon a szerződésünk aláírásra került, így az adminisztratív akadályok megszűntek. Azon leszünk, hogy a szükséges források a lehető leghamarabb eljussanak a programokat megvalósító szervezetekhez. Addig is kötelességünknek tartjuk elindítani a legszükségesebb kiegészítő szolgáltatásokat." – fogalmazott beszédében Lőrincz Norbert a Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

 

A nehézségek ellenére optimista hangulat uralkodott a rendezvényen, és színvonalas programok várták az érdeklődőket. A délután folyamán a téren felállított sátorban hajléktalan emberek és szociális munkások zenéltek közösen, vidám színdarabokat mutatott be az AHA színpad, melynek tagjai hajléktalan amatőr színészek. A humoros előadások között rövidfilmeken is megmutatták, hogy milyen egy hajléktalanszálló belseje, milyen körülmények vannak az intézményekben.

A fák alatt kisebb sátrakban a szervezetek mutatták be a szolgáltatásaikat. A Menedékház Alapítvány standjánál bicikliszerelő műhely épült, és jogi tanácsokat lehetett kapni. A Twist Olivér Alapítvány és a Léthatáron Alapítvány közös asztalánál "élő könyveket" kölcsönözhettünk. A Menhely Alapítvány "Élet-Dzsenga" játékában mi magunk is hiába egyensúlyoztunk hogy elkerüljük a hajléktalanságot. A BMSZKI standjánál tesztelték a tudásunkat, így kiderült, hogy van még mit tanulnunk az álláskeresésről, függőségről, hajléktalanságról. Bár a sorsoláson ajándékot ezúttal nem nyertünk, megvigasztalt minket a Van Esély Alapítvány szerencsesüteménye. Az AHA színpad asztalánál kiderült, hogy a színpadról lejőve is derűs tagjai vannak a társulatnak, bár nem könnyű az életük. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület munkatársai felajánlották, hogy beülhetünk az utcai szolgálat autójába, és elvisznek minket egy szállóra. Különleges program volt a "szocio-séta", melyben szociális munkások idegenvezetésével lehetett ismerkedni az V. kerület gazdag negyedével párhuzamosan létező hajléktalan világgal. A Közalapítvány saját sátrában megnézhettük milyen egy lábadozó szoba, és egy orvos arról beszélt nekünk, hogy milyen szerencsések vagyunk, amiért van aki teát főzzön nekünk, ha influenzásak vagyunk.

A standok közt sétálva Lőrincz Norbert a közelmúlt jogszabályváltozásai kapcsán elmondta, hogy a szakma készen áll a változásra, és képes alkalmazkodni az új elvárásokhoz. "Nekünk is az a célunk, hogy mindenkinek fedél legyen a feje felett és megfelelő segítséghez jusson. Úgy gondoljuk azonban, hogy a szociális szakemberek rendelkeznek azzal a szaktudással és tapasztalattal, ami alapján el tudják dönteni, hogy kinek milyen elhelyezés a legmegfelelőbb, milyen szolgáltatás segíti őt előrelépésben. Az egyéni diagnózis alapú új módszerek segítségével képesek vagyunk hatékonyabban segíteni az otthontalanokat."

A szervezők elképzelése szerint a szolgáltatások bemutatása segít abban, hogy a nagyközönség többet tudjon a hajléktalan emberek helyzetéről, és az érdekükben végzett hatalmas munkáról. Arra kérnek mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel, és ha veszélyben lévő hajléktalan embert lát az utcán riassza a mentőket, vagy a diszpécserszolgálatokat: egy ilyen telefonhívás életet menthet téli hidegben. A Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálata a 06-1-338-41-86-os számon érhető el.

A novemberi hidegben dideregve mi csak remélni tudjuk, hogy a megjelent szervezetek segítségével mindenki meleg helyen töltheti napjait a tél folyamán.

 

Egy este a hajléktalan emberekért – azokkal, akik tesznek értük!

A Hajléktalanokért Közalapítvány minden évben, a tél kezdetén rendezi meg közterületi rendezvényét, melynek célja, hogy az érdeklődők számára bemutassuk a hajléktalanellátás szolgáltatásainak sokszínűségét.

 A szervezők november 18-án, pénteken 15h-20h között egy jó hangulatú rendezvényre invitálják Budapest belvárosába az érdeklődőket.

Az esemény célja megmutatni, hogy a hajléktalan emberek ellátását végző szervezetek milyen szolgáltatásokat tudnak nyújtani ügyfeleik számára, hogyan tudják segíteni az életben maradásukat, a helyzetük rendezését, és végső célként a társadalmi integrációjukat. Számos esetben e számkivetett csoport számára ezek az anyagi, tárgyi, és lelki segítségek elengedhetetlenek az életben maradáshoz, segítenek felépíteni azt a bizalmat és hitet, ami a társadalomba való visszatérésük alapja.

A tervezett program

15:00 Underdog koncert

17:00 Beszédet mond Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke

17:30  „A király elhónyál” az AHA színpad előadása

18:30 „A Kis Bözsike” az AHA színpad előadása

16:00 - 20:00 az előadások között és utánuk rövid filmeket vetítünk, valamint Allan Nes gitározik

 A helyszínen fellép az Underdog (a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület zenekara), az AHA Színpad (a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének fenntartásában működő amatőr színtársulat), láthatunk rövid filmeket a hajléktalan emberek számára működtetett programokról és intézményekről, valamint utcazenészek előadását hallgathatjuk a tábortűz mellett.

Eközben az érdeklődők megismerkedhetnek a hajléktalan-ellátó szervezetek szolgáltatásaival: bemutatkozik a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, a Menhely Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Van Esély Alapítvány, a Twist Olivér Alapítvány, a Léthatáron Alapítvány, a Menedékház Alapítvány, valamint az AHA Színpad (a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi szervezetének képviseletében). A helyszínen a szervezetek munkatársaitól hiteles és valódi információkat kaphat mindenki a hajléktalan emberekről és a számukra nyújtott szolgáltatásokról.

A rendezvény területén megtekinthető a BMSZKI és a Menhely Alapítvány közös projektje keretében létrejött ÖNARCKÉP kiállítás, valamint a LÁTSZOM! – Hajléktalan Művészek Első Országos Fesztiválján Toplak Zoltán fotóművész által készített portrék.

Időpont: november 18., péntek 15h-20h
Helyszín: V. kerület, Városháza park (a Deák téri templom mögött)

A meghívó letöltése(pdf)

A rendezvénnyel kapcsolatban további információ kérhető:
Szabó Andrea (20-989-38-61), E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A közalapítványról, rendezvényeinkről és programjainkról információk és képek:

www.hajlektalanokert.hu, www.facebook.com/hajlektalanokert

A bemutatkozó szervezetek beharangozói

Hajléktalanokért Közalapítvány

Az 1992-ben alapított Hajléktalanokért Alapítvány 2004. április 27-től a Kormány és az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium által létrehozott kiemelten közhasznú közalapítvány lett.
A Hajléktalanokért Közalapítvány tevékenységében döntő szerepet játszik a hajléktalan emberek ellátását, társadalmi beilleszkedésének segítését végző szervezetek, és a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos társadalmi megértést és lakossági kapcsolatot elősegítő programok támogatása. További fő feladat a fenntartásában lévő intézmények működtetése, azon belül is a szakmai útkeresés, speciális ellátások, modellkísérleti programok bonyolítása. Az alapító képviseletét és jogainak gyakorlását a mindenkori szociális miniszter látja el.
A standunkon ezúttal kiemelt figyelmet fordítunk a hajléktalan emberek egészségügyi ellátásának bemutatására. Bemutatkozik a szervezetünk által fenntartott lábadozó szolgáltatás, melynek célja, hogy a kórházból „lábadozásra elbocsájtott” hajléktalan embereknek megfelelő figyelmet és nyugalmat biztosítsunk a teljes felépülésükig. Bemutatjuk, milyen egy lábadozó szoba, és beszélgetni lehet majd az intézményben dolgozó szociális munkásokkal és orvossal is. Ezen kívül az általunk működtetett összes szolgáltatás képviselteti magát, így a látogatók megtudhatják milyen szolgáltatásokat nyújt egy utcai szociális munka szolgálat, éjjeli menedékhely, átmeneti szálló, rehabilitációs szálló.  Standunk mellett megtekinthető a Mozgó Orvosi Szolgálat gépkocsija is, melynek feladata a közterületen élő hajléktalan emberek orvosi ellátása.
Bővebb információ: www.hajlektalanokert.hu, www.facebook.com/hajlektalanokert

AHA Színpad

(a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének képviseletében)

Az „AHA színpad!” magyarország első, és napjainkig egyetlen rendszeresen működő hajléktalanokból, és valaha volt hajléktalanokból álló színpada. A nevünk egy szójáték. AHA: A HAjléktalanok színpada. A társulat a művészet integráló és felszabadító erejét használva segíti tagjait abban, hogy újra megtalálják önmagukat, kellő hitet és önbizalmat gyűjtsenek a társadalomba való visszatéréshez. Idén ünnepeljük fennállásunk 10. évfordulóját, mely alkalomból különleges előadást tartunk 2011. november 24-én a Honvéd Kulturális Központban.
A helyszínen az érdeklődők nem csak előadásainkat tekinthetik meg, hanem beszélhetnek hajléktalan és nem hajléktalan tagjainkkal is, valamint jegyet válthatnak ünnepi előadásunkra.
Bővebb információ: http://hajlektalanszinhaz.eu/

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

Szervezetünk minden telephelyén szívesen látja mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a hajléktalanellátó intézményekkel, azok működésével, kollégáinkkal. Az Alföldi utcai Átmeneti Szállón filmvetítéssel, és egy lakó rajzaiból nyíló kiállítással is várjuk az érdeklődőket.
A helyszínen a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei minden telephelye bemutatkozik egy-egy rövid írásos anyaggal. Az Álláskereső Iroda, a Váltó-Ház és az Előd Utcai Éjjeli Menedékhely kollégái lesznek személyesen jelen, akik az intézményeikben folyó jó gyakorlatokról szívesen beszélgetnek minden érdeklődővel. Az Álláskereső Iroda munkatársai a vállalkozó kedvűek számára önéletrajzot készítenek. Játékra invitálunk mindenkit: a hajléktalanságot, munkanélküliséget, függőségeket érintő totó kitöltői között minden órában ajándékot sorsolunk ki.
Intézményeink elérhetőségei, valamint további információ: www.bmszki.hu

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

A szervezet szerteágazó tevékenységei közül ezúttal a hajléktalanok számára nyújtott szolgáltatásait mutatja be interaktív módon. A helyszínen a budai hegyeket járó szociális munkások mesélnek a közterületen élő hajléktalan emberek helyzetéről, életéről, valamint bemutatják a számukra létrehozott szolgáltatásokat. Az érdeklődők beülhetnek az utcai szolgálat autójába, és megnézhetik mit visznek magukkal, milyen felszereléssel járják az erdei utakat.
Bővebb információ: www.maltai.hu

Menedékház Alapítvány

A Menedékház Alapítvány 2005-ben jött létre. Jelenleg egy éjjeli menedékhelyet, egy nappali melegedőt és két családok átmeneti otthonát működtetünk. Folyamatosan megújuló programjainkkal próbálunk választ adni a hajléktalan emberek és családok problémáira. Ezekből a programokból a Műhely Klubot, az Ingyenes Jogsegély Szolgálatot és az EVS-t mutatjuk be a helyszínen.
A Menedékház Alapítvány Műhely Klub projektje a helyszínre kitelepülve ingyenes kerékpárszervizzel várja az érdeklődőket. A helyszínen adományokat is fogadunk: bicikliket, szerszámokat, alkatrészeket. Az adományokat szervizelés után rászoruló gyermekeknek és családoknak közvetítjük.
Standunkon az érdeklődők megismerkedhetnek az Online Jogsegély Szolgálatunkkal. Ezt a szolgáltatásunkat bárki ingyenesen igénybe veheti. Az érdeklődők bővebb információt kaphatnak a helyszínen a programban résztvevő jogászoktól és a program koordinátorától. A helyszínen bemutatkozik alapítványunk EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) programja is. Akik felkeresnek bennünket az önkéntességről, és önkénteseink tevékenységeiről tudhatnak meg többet.
Bővebb információ: www.menedekhaz.hu

Menhely Alapítvány

A Menhely Alapítvány 1990 óta elsődleges céljának tartja, hogy a hajléktalanság helyzetébe került embereket hatékonyan támogassa mindennapjaikban, elősegítse visszailleszkedésüket a társadalomba. Intézményeink és programjaink rendszere összetett, hasonlóan ahhoz, ahogyan az otthontalan emberek nehézségei, a problémáikra nyújtott válaszok is összetettek.
A helyszínen kipróbálható ÉLET-dzsenga játékunk, mely „Egyszer hopp, másszor kopp – te hogyan egyensúlyoznál?” címmel azt a folyamatot láttatja, ahogyan hajléktalanná válhat valaki. A szórakoztató építőjáték segítségével elgondolkodtatni szeretnénk, beszélgetéseket kezdeményezni, hogy a hajléktalanságot csak távolról ismerők közeli képet kaphassanak az oda vezető folyamatokról.
Bővebb információ: www.menhely.hu

Twist Olivér Alapítvány és Léthatáron Alapítvány

Az észak-pesti (IV., XIII., XV. kerületek) területen működő Twist Olivér Alapítvány és Léthatáron Alapítvány közös standon várja a kedves érdeklődőket. Szervezeteink „Élő Könyvtárral” készülnek. (Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat.) A két alapítvány három részlegéről – Nappali Melegedő, Átmeneti Szálló, "Isola" Éjjeli Menedékhely – egy munkatárs és egy igénybe-vevő/vendég alkotja majd a könyvtár repertoárját, e hat „élő könyvbe” lehet a helyszínen belelapozni. Aki szeretne közelebbről is megismerkedni az intézmények életével a szociális munkások vagy vendégeik szemszögéből, annak tíz perc áll a rendelkezésére, hogy kendőzetlenül feltehesse kérdéseit.
Bővebb információ: www.twistoliver.hu, www.lethataron.hu

Van Esély Alapítvány

A Van Esély Alapítvány célja, hogy pályáztatás útján, az intézményi ellátás jellemző lehetőségein és bevett gyakorlatán túl meghatározott célú anyagi forrásokkal, és ehhez kapcsolódó egyéni segítőmunkával támogasson otthon nélkül maradt embereket. Programunk arra törekszik, hogy a hajléktalan ember kiútkeresésében azokat a máshogy nem finanszírozható mozzanatokat támogassa, melyek mérhető lépést, illetve a későbbikben minőségi változást jelenthetnek a hajléktalanság elhagyásában.
A Helyszínen a Van Esély Alapítvány „Mentés Másként”’ című új tanulmánykötetével, és dokumentumfilmjével, beszélgetéssel és szerencsesütivel várja mindazokat, akik a lehetséges kiutakra kíváncsiak.
További információ: www.vanesely.hu

Nyitott Intézmények a rendezvény napján

Hajléktalanokért Közalapítvány és a budapestUNDERGUIDE közös szervezésében: Párhuzamos világok

Hajléktalanok nemcsak az aluljárókban élnek. Az ötödik kerület szívében, bírósági és banki épületek árnyékában, antik és kortárs galériák között létezik egy párhuzamos világ – a „gazdag negyed” sajátos hajléktalan világa. Sétánk célja, hogy megismerjünk és segítsünk. Nem szafarira invitálunk – sokkal inkább egy nagyon is életszagú, szocio-kulturális sétára, ahol párhuzamosan lesz szó műemléképületekről és az „életről”, ami a kapujukban zajlik, méghozzá hiteles forrásból, hiszen „Társ idegenvezetőink” az utcai szolgálat munkatársai lesznek.
A séta a Hajléktalanokért Közalapítvány Szobi utcai 3. alatti (Nyugati mellett) melegedőjében ér véget, ahol a „részvételi díjat”/adományokat egyből le is adjuk a Közalapítványnak. A túra ára: 1000 HUF helyszíni adomány, amit egy az egyben továbbítunk a közalapítványnak.
”Hozz egy cipőt!” akció: 39 es mérettől felfelé bármilyen cipő jöhet, használt, új, jó vagy rossz állapotú – mindegy – az utcán van akinek csak papucsa van télen és cipőből van a legnagyobb hiány az utcai szolgálat szerint. Emellett, bárki bármit hozhat, ami hasznos télen: sál, sapka, kesztyű is jó.
Gyülekező: V. kerület, Városháza park (a Deák téri templom mögött). A részvétel regisztrációhoz kötött. Maximális létszám: 30 fő. Részvételi szándékodat itt jelezd: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Séta nyelve: magyar.
Bővebb információ a programról és az alapítványról: www.hajlektalanokert.hu

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

Szervezetünk minden telephelyén szívesen látja mindazokat akik szeretnének megismerkedni a hajléktalanellátó intézményekkel, azok működésével, kollégáinkkal. Az Alföldi utcai Átmeneti Szállón filmvetítéssel és egy lakó rajzaiból nyíló kiállítással is várjuk az érdeklődőket.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Az utcai szociális munkásaink ütemezett menetrend vagy igény szerint az érdeklődőket „szociális ellátás-bemutató túrára” viszik a rendezvény helyszínéről: a kalandvágyó érdeklődők számára az utcás autóba ülve egy-két nyitva tartó intézményünk meglátogatására nyílik lehetőség.

RÉS Alapítvány

A rendezvény napján megnyitja kapuit az érdeklődők előtt a Rés Alapítvány Női Éjjeli Menedékhelye. November 18-án 10:00-16:00 óra között bárki megtudhatja milyen a hajléktalanul élő nők helyzete, és azt is, hogy miben tud nekik segíteni az intézmény. Egyéni látogatókat is szívesen látnak, és igény esetén iskolai csoportoknak is tartanak csoportos, saját élményen alapuló fogalakozást a hajléktalanságról. Csoportos látogatás esetén a bejelentkezési határidő: november 16.
Bővebb információ és bejelentkezés: www.resalapitvany.hu, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy 20/345-63-44

Ön itt van: Kezdőlap Rendezvények Egy este a hajléktalan emberekért Egy este a hajléktalan emberekért – azokkal, akik tesznek értük