.

„Elsőként lakhatás" - Kapunyitó Projekt

Kedves Érdeklődők!

Tájékoztatunk minden kedves Látogatót, hogy a Hajléktalanokért Közalapítvány elnyerte a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, Elsőként Lakhatás felhívására benyújtott pályázatát. A projekt a „Kapunyitó” fantázia nevet kapta, ami az új lehetőségre utal a társadalmi visszailleszkedés irányába, melynek első lépése a lakhatás biztosítása.

A Hajléktalanokért Közalapítvány programjának célja, hogy 30 utcán élő hajléktalan ember bevonásával lakhatási krízisüket elsőként lakhatás szemlélettel oldja meg, azonnali önálló lakhatáshoz segítve őket és támogatva az önálló lakhatásuk megtartásában.

Az önálló lakhatásba költöztetést követően a projekt olyan szociális, életvitelt segítő és mentális szolgáltatásokat, egyéb támogatásokat kíván nyújtani, amelyek az ügyfelek szükségletein alapulnak, és amelyekre szüksége van a tartós lakásban éléshez.

A program első két hónapos előkészítő szakaszában a mentorok komplex szükségletfelmérést végeznek, és ez alapján szociális diagnózist állítanak fel a jelentkezőkről, majd a szakmai teamen döntenek a programba vonásról. Ezután azonnal megkezdődik az előkészítő hónapokban felkutatott önálló lakhatásokba beköltözés. A lakhatási költségekhez havonta lakhatási támogatást nyújtunk, amelyet átlagosan kétszer 12 főnek 1-1 év hosszan terveztünk. A programból kikerülő, támogatást már vagy még nem igénylő ügyfelek helyett újabb jelentkezőket vonunk be a programba és segítjük önálló lakhatásukat.

A meglévő és felmerülő problémák megoldását, a lakhatáshoz nélkülözhetetlen készségek elsajátítását, a lakhatás megtartásához szükséges személyiségfejlesztést segítői környezet támogatja, egy ún. lakáskísérő csapat melybe több szakterületről és segítői területről érkeznek szakemberek. Tagjai az egyéni esetvezetést és mentorálást végző szociális munkások életvezetési tanácsadó, lakhatási és foglalkoztathatósági-foglalkoztatási koordinátor, egészségügyi tanácsadó, sorstárs segítő, a fejlesztő csoportok vezetői, a mentális zavarokkal való megküzdést segítő pszichiáter, pszichológus, addiktológus, valamint azok a szakemberek, kapcsolattartók, akiket az együttműködésbe az ügyfél érdekében sikerül bevonni (pl. családsegítő, képzés vezetője, tanára, munkaügyi központ munkatársa, települési önkormányzat tagja).

A lakásban élést és a lakásmegtartáshoz szükséges fejlesztéseket intenzív szociális munka kíséri, amely el kell érje az egyéni esetvezetés szintjét. A programban 6 fő szociális munkás segíti az ügyfeleket.

A szakmai megvalósítók munkáját csapatépítés, csoportos szupervízió, egyéni esettanácsadás támogatja.

A program céljának eléréséhez helyi szakmai együttműködési hálózat kialakítására törekszünk, részben a többi, Budapesten megvalósított elsőként lakhatás program szakmai teamjeivel, részben az ügyfél tágabb környezetében szereplő szervezettekkel, egyénekkel.

A programot a kötelező nyilvánossági elemeken túl közösségi oldal kíséri, melyen a programmal kapcsolatos hírek, események jelennek meg, de a többi támogatott elsőként lakhatás program eseményei is megjelenhetnek rajta. Ezen túlmenően az egyéb lakásközpontú megoldásokkal, a lakhatási szegénység leküzdésével kapcsolatos információk, sőt a hajléktalanság problémáját más vonatkozásban érintő információk is helyet kaphatnak az oldalon.

Ön itt van: Kezdőlap VEKOP Dokumentumok VEKOP „Elsőként lakhatás" - Kapunyitó Projekt